Ga naar de inhoud van deze pagina Ga naar het zoeken Ga naar het menu
Vorige pagina

Raad Besluitvormend

maandag 9 december 2024

20:00 - 20:20
Locatie

Raadzaal, Raadhuisplein 1 Wijhe

Voorzitter
Burgemeester
Toelichting

Hierbij nodig ik u uit voor de openbare besluitvormende vergadering van de raad van de gemeente Olst-Wijhe, die gehouden wordt op maandag 9 december 2024 om 20:00 uur in de raadzaal van het gemeentehuis, Raadhuisplein 1 in Wijhe.
U kunt de vergadering bijwonen op de publieke tribune of online via de website van de gemeenteraad: https://olst-wijhe.raadsinformatie.nl/live
De voorzitter,
Sietske Poepjes

Agendapunten

  1. 1
    Opening
  2. 2
    Vaststellen agenda
  3. 3
    Vragenronde raadsleden
  4. 4

  5. 5
    Mededelingen
  6. 6
    Vaststellen overzicht moties en toezeggingen
  7. 7
    Ingekomen stukken
  8. 8

    VOORSTEL VAN BURGEMEESTER EN WETHOUDERS
    Portefeuillehouder: burgemeester mevrouw Sietske Poepjes
    Jaarlijks brengt de Vereniging Nederlandse Gemeenten wijzigingen aan in haar model voor de Algemene Plaatselijke Verordening (APV). Er wordt voorgesteld om de meest recente wijzigingen (zomer 2024) door te voeren in de APV van de gemeente Olst-Wijhe.
    De aanpassingen omvatten onder andere de invoering van een nieuw 'slaapverbod' op openbare plaatsen, verbeterde regels voor gebiedsontzeggingen en wijzigingen met betrekking tot de ondermijningsvergunning.
    Tevens zijn er nieuwe regels toegevoegd voor wedstrijden waarbij betaalde voetbalclubs betrokken zijn. Daarnaast is besloten dat er geen exploitatievergunning meer nodig is voor een bed & breakfast met maximaal 5 slaapplekken. Het voorstel is op 25 november jl. oordeelsvormend besproken.

  9. 9

    VOORSTEL VAN BURGEMEESTER EN WETHOUDERS
    Portefeuillehouder: burgemeester mevrouw Sietske Poepjes
    Het lokale veiligheidsbeleid is dringend aan een update toe. Er zijn een aantal ontwikkelingen op het domein integrale veiligheid die vragen om een nieuwe focus die verder toegelicht worden in deze beleidsagenda.
    Hierbij kan gedacht worden aan thema’s zoals crisisbeheersing, cybercriminaliteit of nieuwe thema’s die (beter) geagendeerd moeten worden, zoals ondermijnende criminaliteit en zorg en veiligheid. Het voorstel is op 14 oktober beeldvormend besproken. Het voorstel is op 25 november jl. oordeelsvormend besproken.

  10. 10

    VOORSTEL VAN BURGEMEESTER EN WETHOUDERS
    Portefeuillehouder: wethouder de heer Hans Olthof
    Door vaststelling van de financiële uitgangspunten voor de begroting 2025 zijn afspraken vastgelegd over de te heffen gemeentelijke belastingen en retributies en de hoogte van de daarbij behorende tarieven. Hierin is toegevoegd de invoering van de forensenbelasting, verhoging leges en huurverhoging drijvende horecavoorziening bepaald tijdens de raadsvergadering van 11 november 2024. Om tot heffing over te gaan stelt de gemeenteraad vooraf belastingverordeningen vast.

  11. 11

    VOORSTEL VAN BURGEMEESTER EN WETHOUDERS
    Portefeuillehouder: burgemeester mevrouw Sietske Poepjes
    De burgemeester, het college en de raad dienen ieder afzonderlijk de functionaris gegevensbescherming aan te wijzen. Het heeft de voorkeur dat de drie organen wel dezelfde persoon daarvoor aanwijzen. De vorige functionaris gegevensbescherming heeft inmiddels afscheid genomen van haar functie en een nieuwe is aangesteld. Uw raad en de andere twee organen moeten betreffende medewerker in DOWR-verband nog wel formeel aanwijzen voor deze functie.

  12. 12

    VOORSTEL VAN HET PRESIDIUM
    De gemeenteraad vergadert volgens het BOB (Beeldvorming, Oordeelsvorming, Besluitvorming)-model.
    In het huidige Reglement van orde zijn de mogelijkheden voor fracties om burgerleden te hebben verruimd. In artikel 10 van het Reglement van orde voor vergaderingen
    en andere werkzaamheden van de raad gemeente Olst-Wijhe 2024 zijn de regels rondom burgerleden opgenomen.

  13. 13

    VOORSTEL VAN HET PRESIDIUM
    De burgemeester wordt benoemd, herbenoemd en ontslagen door de Kroon. Om die reden spreekt de commissaris van de Koning, namens de Kroon, in ieder geval met de burgemeester over het functioneren. De samenwerkingsrelatie tussen burgemeester en gemeenteraad is echter ook van groot belang. De gemeenteraad doet een aanbeveling aan de minister van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties over de benoeming, herbenoeming en het ontslag van de burgemeester. Het is daarom zinvol, zo niet noodzakelijk, om als burgemeester goede en gestructureerde feedback te ontvangen van en te geven aan de gemeenteraad. Om dit gesprek op een zorgvuldige en gestructureerde manier te voeren is het verstandig in een verordening vast te leggen wanneer, op welke manier en wie deze gesprekken voert. Op deze manier borgt de raad ook het vertrouwelijk karakter van de gesprekken.

  14. 14

    Moties

    Titel
    Motie Vreemd: Nu nog gekker, met motie Becker
  15. 15
    Sluiting