Ga naar de inhoud van deze pagina Ga naar het zoeken Ga naar het menu
Vorige pagina

Raad Besluitvormend

maandag 20 december 2021

21:00 - 22:00
Voorzitter
Burgemeester

Agendapunten

  1. 1
    Opening
  2. 3
    Vragenronde raadsleden
  3. 4

  4. 5
    Mededelingen
  5. 7

    VOORSTEL VAN BURGEMEESTER EN WETHOUDERS
    Portefeuillehouder: wethouder de heer H.T.J. (Hans) Kamphuis
    Per 1 januari 2022 gaat de nieuwe Wet inburgering in. Deze wet legt de regie op inburgering bij de gemeenten. Dit wil zeggen dat de gemeente de regie heeft over het gehele inburgeringstraject van de inburgeraar, vanaf de vestiging in de gemeente tot aan een geslaagde inburgering. Hiermee krijgt inburgering meer verbinding met de verschillende gebieden binnen het sociaal domein, zoals: participatie, gezondheid, financiën en het hebben van een sociaal netwerk. Ons doel is dat nieuwkomers, oudkomers en de zogenaamde ondertussengroep snel, goed en volwaardig meedoen in de gemeente Olst-Wijhe. Het voorstel is op 6 december jl. oordeelsvormend besproken.

    Toezeggingen

    Titel
    Voorstel tot vaststellen van het Beleidskader inburgering van statushouders
    Voorstel tot vaststellen van het Beleidskader inburgering van statushouders
  6. 8

    VOORSTEL VAN BURGEMEESTER EN WETHOUDERS
    Portefeuillehouder: wethouder de heer H.T.J. (Hans) Kamphuis
    In 2019 heeft de gemeenteraad de integrale Verordening Sociaal Domein vastgesteld. De verordening bestaat uit juridische spelregels tussen inwoners en gemeente. De Verordening Sociaal Domein moet met ingang van 2022 op enkele punten worden aangepast. De Verordening bevat tevens een bijlage met actuele Wmo tarieven, tot stand gekomen in aanbestedingsprocedures. Deze tarieven wijzigen per 1-1-2022 en de bijlage wordt daarom aangepast. Aan de raad wordt gevraagd de nieuwe verordening vast te stellen.

  7. 9

    VOORSTEL VAN BURGEMEESTER EN WETHOUDERS
    Portefeuillehouder: wethouder de heer M. (Marcel) Blind
    Samen met onder andere Natuur en Milieu Overijssel en lokale energiecoöperatie Goed Veur Mekare heeft Stichting De Noordmanshoek een businesscase gemaakt voor realisatie van hun plan, die op 31 januari 2021 aan de gemeenteraad is overhandigd.
    De Stichting wil het gebied Noordmanshoek duurzaam ontwikkelen, samen met inwoners en andere partners. De Noordmanshoek kan een ontmoetingsplek zijn voor inwoners, er zijn economische kansen voor lokale ondernemers en agrariërs, en het landgoed moet inspiratie en educatie gaan bieden op het gebied van duurzaam leven, wonen en eten. Goed Veur Mekare is in het gebied nu al bezig met realisatie van een zonnepark.
    De raad wordt voorgesteld kennis te nemen van en in principe in te stemmen met de businesscase en de financiële beoordeling. Daarnaast vraagt het college aan de raad om een extra woningbouwopgave toe te voegen, en de mogelijkheden daarvan te laten onderzoeken. Het onderwerp is beeldvormend besproken op 4 oktober 2021 en oordeelsvormend op 22 november 2021. Op basis van de oordeelsvorming is het dictum van het voorstel aangepast.

  8. 10

    VOORSTEL VAN BURGEMEESTER EN WETHOUDERS
    Portefeuillehouder: wethouder de heer M. (Marcel) Blind
    Met de Warmteverkenning voldoet Olst-Wijhe aan de opdracht van het Rijk om in beeld te brengen hoe Olst-Wijhe haar gebouwde omgeving aardgasvrij wil maken. Daarnaast biedt de Warmteverkenning onze inwoners informatie over welke stappen zij kunnen nemen richting aardgasvrij wonen. Omdat de gemeente vanuit het Rijk en provincie zeer beperkte middelen ontvangt voor de uitvoering, wordt een voorzichtige aanpak voorgesteld en spreken we niet van een Transitievisie warmte maar van een Warmteverkenning. Daarin staat energiebesparing voorop. De Warmteverkenning is geschreven voor de komende vijf jaar. In 2026 wordt een herijking uitgevoerd.

  9. 11

    VOORSTEL VAN BURGEMEESTER EN WETHOUDERS
    Portefeuillehouder: wethouder de heer H. (Hans) Olthof
    Door vaststelling van de financiële uitgangspunten voor de begroting 2022 zijn afspraken vastgelegd over de te heffen gemeentelijke belastingen en retributies en de hoogte van de daarbij behorende tarieven. Om tot heffing over te gaan stelt de gemeenteraad vooraf belastingverordeningen met tarieven vast. Het voorstel is op 6 december jl. oordeelsvormend besproken.

  10. 12

    VOORSTEL VAN DE WERKGEVERSCOMMISSIE
    Voorzitter werkgeverscommissie: de heer F.T.M. (Frank) Schumacher
    De raadsgriffie Olst-Wijhe is (en blijft) ‘lean and mean’ georganiseerd, waarbij op onderdelen een beroep wordt gedaan op ondersteuning vanuit de organisatie. Bij de aanstelling van de huidige raadsgriffier is echter al geconstateerd dat de formatie op de raadsgriffie te beperkt is. De zgn. kerntaken vragen de meeste tijd van de griffie, terwijl de raad en daarmee de griffie in toenemende mate te maken krijgt met maatschappelijke ontwikkelingen zoals meer aandacht voor participatieprocessen, bestuurlijke vernieuwing, noodzakelijke raadscommunicatie, agendering van grote thema’s en een aangepaste vergaderstructuur. Hiervoor is de griffie niet voldoende toegerust. Daarnaast is de griffie kwetsbaar omdat er geen adequate vervanging voor de griffier is bij haar afwezigheid. De werkgeverscommissie van de gemeenteraad stelt daarom voor de griffie structureel uit te breiden met een raadsadviseur/plv. griffier voor 24 uur per week.

  11. 13
    Sluiting
  12. 14